DICHTERS, VERTELLERS EN RAPPERS
Felix-Jan Kuypers
Felix-Jan omschrijft zichzelf als acteur, schrijver, spel- en stemdocent, wereldreiziger, amateur-antropoloog en levensgenieter. Hij heeft gespeeld in vele theaterstukken, tv-series en films. Sinds kort woont hij in De Heurne.
Bij het Denkmal in Suderwick start hij met een lied en zal daarna vertellen over zijn 'Familiën-Geschichte'. Een groot deel van zijn voorouders is van Westfaalse en Pruisische afkomst, terwijl hij zelf, schijnbaar, volledig 'Hollandsch’ is opgevoed. 'Schijnbaar', omdat hem altijd voorgehouden is dat er toch écht minstens voor 50% 'Duitsch' bloed door zijn aderen stroomt. Komt daar zijn hang naar Duitse literatuur, muziek, kunst en taal vandaan?
Te zien in route 30, 32, 34 en 35
Hans Keuper
Hans Keuper, ook frontman van de band Boh Foi Toch, is in 1944 geboren in Dinxperlo op het huisnummer A442a, net tussen het dorp en het Beggelder. Hij zal ballades en andere gezangen laten horen in het plat van weerszijden van de grens met daartussen door ‘präötjes’ en andere ‘geschichten’, waar nodig door hem zelf begeleid op trekharmonica of gitaar. Zoals hij zelf zegt: “Wie niet kump, kan der ok niet aover metpraoten!”
Te zien in route 16, 15 en 29
Dichters des Achterhoeks
De vier Dichters des Achterhoeks publiceren periodiek een gedicht naar aanleiding van de actualiteit in de regio in alle edities van Achterhoek Nieuws, waaronder De Band. Drie van hen zullen aanwezig zijn tijdens DinXperience: Helma Snelooper, Hans Mellendijk en Bert Scheuter.
Helma Snelooper woont in Amsterdam, maar komt oorspronkelijk uit de Achterhoek. Ze is theatermaker, verteller, liedjesschrijver en poëet. Hans Mellendijk uit Varsseveld schrijft teksten en gedichten, is lid van dichterscollectief de Omsmeders en was jarenlang columnist bij De Gelderlander. Bert Scheuter is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft met Beek en Es een eigen bedrijf, dat zich bezighoudt met grafisch ontwerpen, communicatie en kunst. Deze woordkunstenaars zullen ieder voordragen uit eigen werk.
Te zien in route 12, 20 en 31
Annette Volmering
www.freudenwort.de
Annette Volmering war lange Jahre ein bekanntes Gesicht im lokalen Karneval. In der Bütt hat die charismatische Suderwickerin Jahr für Jahr mit ihrem Motto: „Das Leben ist hart- ich bin Herta“ das Publikum vor Ort begeistert. Bei DinXperience trägt sie nun lebhaft und tiefgründig aus dem Buch „Eva und der Zitronenfalter“ Frauengeschichten aus der Bibel vor. Mit einer Leichtigkeit, gut dosiertem Witz und viel Charme holt die Autorin Susanne Niemeyer die Frauen Maria, Martha, Lydia und Mirjam in die heutige Zeit. Herzerfrischend und berührend sind die Geschichten über Liebe, Eifersucht, Hoffen und Verzweifeln. Ein grenzenloses Hörvergnügen, das Raum und Zeit überwindet.
Te zien in route 20, 37 en 40
Amaron en Paypie
Amaro Borges is als zoon van een Nederlandse moeder en Kaapverdiaanse vader geboren in Rotterdam, waarna hij is opgegroeid Doetinchem, de Achterhoek. Hij is de kracht achter Ankh coaching en begeleiding, een zzp onderneming waarmee hij onder andere randgroepen begeleidt en gemeenten en/of instellingen ondersteunt bij de aanpak van moeilijke (jeugd) doelgroepen. Als muzikant en ‘spoken word’ artiest uit hij zijn creativiteit door inspiratie, gedachten en gevoelens tekstueel te vangen.
One man army Paypie doet het allemaal zelf: rappen, produceren, clips maken en designen. De 24-jarige artiest uit Varsseveld rapt over doorbreken als artiest, grinden, ambities, schoolleven, vriendschappen en relaties. Tracks van Paypie kenmerken zich door inhoudelijke raps met een wavey sound, veel wordplay en keiharde producties.
Amaron en Paypie treden samen op tijdens DinXperience.
Te zien in route 17, 19 en 31
w o l k e
Grenzenlos (D & NL)
Speciaal voor DinxperWick maakte w o l k e dit jaar het liedje 'Grenzenlos'; zij schreef het voor de muzikale tour van de vrijheid; in samenwerking met de DinxperWickse Verena Winter.
Met haar mooie liedjes, haar warme stem en haar sferische teksten behoord w o l k e tot een nieuwe generatie pop-poëten. Haar muziek raakt je in je kern en wakkert een vermoeden aan dat wat zij zingt is zoals het is, dat het zo moet zijn en doet je verlangen naar meer.
Tijdens haar solo optredens maakt ze gebruik van haar basgitaar, stem en loop-station en creëert daarmee haar geheel eigen stijl. De in Nederland levende Duitse bracht haar debuutalbum An Bord uit op 20 november 2020.
Te zien in route 4, 12 en 30
Resie Overgoor- Rexwinkel
Papier’n Holländer (Dialect)
Resie is geboren en getogen in Dinxperlo, en kent het dorp en haar inwoners dan ook goed. Velen hebben les van haar haar gehad, want ze was jarenlang docent Nederlands en Duits op Schaersvoorde in Dinxperlo. Sinds vorig jaar is ze met pensioen. Afgewisseld met muziek vertelt Resie, over haar jeugd die zich afspeelde op het snijvlak van DinXperlo en Suderwick. Herinnneringen en kleine, herkenbare anekdotes over het leven an de grenze. Mijn vader zei altijd dat we “Papier’n Holländer” waren.” Resie neemt de luisteraar mee de grens over en weer terug, langs typisch Duitse dingen en zaken die zo typisch Nederlands zijn.
Te zien in route 3, 13 en 34
Han Rutgers
De Rode Spyker
De Rode Spyker staat al eeuwenlang op de kaart, maar wie hem erop heeft gezet en wat het ooit is geweest, dat weten maar weinige mensen. Een van die mensen is Han Rutgers. Han Rutgers voelt zich Europeaan in hart en nieren. Als Nederlander spreekt hij vloeiend Duits. Tijdens DinXperience zal Han uit de doeken doen wat de Rode Spyker was, welke betekenis het gebouw voor de omgeving had en waarom er nooit meer iets van terug gevonden is. En dat alles uiteraard op de plek waar de Rode Spyker ooit op de kaart heeft gestaan.
Te zien in route 8, 22 en 25
Bennie Bruggink
Smokkelen is kunst
Rasverteller Bennie Bruggink weet alles over smokkelen. Hij kent alle verhalen die ooit in het dubbeldorp DinXperwick de rondte deden over het smokkelen. Hij kent de namen, hij kent de wegen, hij kent de trucs van de ware smokkelaar. Heerlijk luisteren naar de man die te laat geboren is om het smokkelen uit te vinden. Anders had hij het gedaan.
Te zien in route 5, 7 en 33